Новини
Управління Держпраці у Хмельницькій області надало роз'яснення щодо нарахування розміру заробітної плати працівникам Будинку культури.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» від 21.12.2016 № 1801-VIII з 1 січня 2017 року затверджено прожитковий мінімум для працездатних осіб у розмірі 1 600 грн., мінімальну заробітну плату в місячному розмірі — 3 200 грн.

Оплата праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, здійснюється на підставі актів Кабінету Міністрів України в межах бюджетних асигнувань. Постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1037 «Про оплату праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» прийнято рішення щодо встановлення з 1 січня 2017 року посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня календарного року, тобто 1600 гривень.

Посадовий оклад 11 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки з 1 січня 2017 року становить 3152 грн. Відповідно до вимог статті 3/1 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Таким чином, якщо працівнику, з оплатою праці за 11 тарифним розрядом Єдиної тарифної сітки, за умовами оплати праці доплат та надбавок до посадового окладу не передбачено, має проводитись нарахування доплати до рівня мінімальної заробітної плати.

Працівнику з оплатою праці за 1 тарифним розрядом Єдиної тарифної сітки, якщо за умовами оплати праці доплат та надбавок до посадового окладу не передбачено, також має проводитись нарахування доплати до рівня мінімальної заробітної плати.

Умовами оплати праці працівників культури на основі Єдиної тарифної сітки, які затверджені наказом Міністерства культури України від 18.10.2005 № 745, передбачена доплата працівникам за використання в роботі дезінфікувальних засобів, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів, — у розмірі 10 відсотків посадового (місячного) окладу.

Вказана доплата відноситься до виплат за роботу в несприятливих умовах праці, і відповідно до вимог статті 3/1 Закону України «Про оплату праці» при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються, та має нараховуватись понад встановлений розмір мінімальної заробітної плати з 1 січня 2016 р. — 3200 грн.

Частиною другою пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 р. № 1037 «Про оплату праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» зобов'язано керівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери забезпечити диференціацію заробітної плати працівників, які отримують заробітну плату на рівні мінімальної у межах фонду оплати праці, шляхом встановлення доплат, надбавок, премій з урахуванням складності, відповідальності та умов виконуваної роботи, кваліфікації працівника, результатів його роботи.



До списку новинВпередНазад