Новини
Управління Держпраці у Хмельницькій області у межах наданих повноважень надало роз'яснення щодо розміру заробітної плати працівників гаражного кооперативу з 1 січня 2017 року.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» від 21.12.2016 № 1801-VIII з 1 січня 2017 року затверджено прожитковий мінімум для працездатних осіб у розмірі 1 600 грн., мінімальну заробітну плату в місячному розмірі — 3 200 грн., у погодинному розмірі — 19,34 грн.

Мінімальна заробітна плата — це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці (стаття 95 КЗпП України). Статтею 3/1 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР встановлено законодавчі гарантії забезпечення мінімальної заробітної плати. Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати — 3 200 грн.

При обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний час, надурочний час, оплата роботи за роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат. Зазначені складові заробітної плати мають виплачуватись понад нарахований розмір мінімальної заробітної плати.

Відповідно до вимог статті 96 КЗпП України мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року, з 1 січня 2017 р. — 1600 грн. Вказаний розмір є мінімальним розміром основної заробітної плати, і діє продовж 2017 р.

Відповідно до умов передбачених статею 97 КЗпП України форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами.

Якщо колективний договір на підприємстві, в установі, організації не укладено, роботодавець зобов'язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а у разі його відсутності — з іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом.

Згідно вимог статті 22 Закону України «Про оплату праці» роботодавець, як суб'єкт організації оплати праці не має права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством.

Джерелом коштів на оплату праці працівників госпрозрахункових підприємств є частина доходу та інші кошти, одержані внаслідок їх господарської діяльності. Об'єднання громадян оплачують працю найманих працівників з коштів, які формуються згідно з їх статутами (стаття 4 Закону України «Про оплату праці»).

Починаючи з 1 січня 2017 р. мінімальний розмір заробітної плати за виконану працівником місячну (годинну) норму праці має становити не нижче 3200 грн. У випадку виконання працівниками роботи у нічний час з 10 години вечора до 6 години ранку, доплата за роботу у нічний час має нараховуватись у розмірі не нижче 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час понад законодавче встановлений розмір мінімальної заробітної плати.

Відповідно до вимог статті 12 Закону України «Про оплату праці» № 108/95-ВР норма оплати праці за роботу у нічний час у розмірі не нижче 20 відсотків тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час встановлена законодавством, і є мінімальною державною гарантією.






До списку новинВпередНазад