Новини
Останнім часом все частіше доводиться зустрічатися з таким явищем, як використання найманої праці громадян без оформлення трудових відносин. Нажаль «тіньова» зайнятість і «тіньова» заробітна плата — явища, які міцно увійшли в наше життя та набули великих масштабів.

Інспектори з питань праці Управління Держпраці у Хмельницькій області за листом Державної податкової інспекції у м. Хмельницькому ГУ ДФС у Хмельницькій області провели позапланову перевірку у фізичної особи-підприємця.

Під час проведення перевірки, за матеріалами податкової інспекції та за письмовими поясненнями працівників, підтверджений факт використання підприємцем, впродовж квітня-червеня 2016 року, праці чотирьох найманих працівників без оформлення належним чином трудових відносин. На вимогу інспекторів з питань праці підприємцем не надано табелі обліку робочого часу найманих працівників чи інші документи якими ведеться облік робочого часу, а також відомості про нарахування заробітної плати та виплати заробітної плати вищевказаним працівникам за час роботи впродовж квітня — червня 2016 року, що свідчить про їх відсутність.

Частиною 1 статті 3 Кодексу законів про працю України прямо визначено, що законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.

Підприємець не видавав наказів чи розпоряджень про прийняття працівників на роботу, не подав повідомлення у фіскальну службу до початку роботи про новоприйнятих працівників та не уклав трудових договорів у письмовій формі.

Відповідно до вимог ч. 1, 3 ст. 24 Кодексу законів про працю України, в частинах де вказано, що «трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов'язковим при укладенні трудового договору з фізичною особою»: «працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

Також, відносно працівників, які працювали без офіційного оформлення не сплачувався єдиний соціальний внесок із заробітної плати, у зв'язку з чим вони втратили право на загальнообов'язкове державне соціальне страхуванню в зазначений період роботи. Чим порушено вимогу ст. 253 Кодексу законів про працю України, у якій вказано, що «особи, які працюють за трудовим договором (контрактом) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання або у фізичної особи, підлягають загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню».

Відповідно до статті 265 КЗпПУ за кожного неоформленого працівника передбачений штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати. Так, підприємцю доведеться сплатити 193 тисячі 600 гривень, включаючи інші порушення трудового законодавства.



До списку новинВпередНазад