Новини
За оцінками 37 мільйонів людей живуть з ВІЛ в усьому світі, більшість з яких це люди працездатного віку. Понад 35 мільйонів померли від захворювань, викликаних СНІДом, і тому ця пандемія є найбільш руйнівною в історії людства.

Остання доповідь ЮНЕЙДС «Прискорення заходів — підхід до ВІЛ-інфекції на основі життєвого циклу» (GetontheFast-Track: ThelifecycleapproachtoHIV) дає підстави як для оптимізму так і для занепокоєння. Хоча 18,2 мільйонів людей сьогодні мають доступ до лікування, протягом останніх п'яти років все ж не спостерігається скорочення кількості нових випадків ВІЛ-інфекції серед дорослих. А у деяких частинах світу цей показник зростає.

Тому обрання підходу до ВІЛ на основі життєвого циклу є надзвичайно важливим.

Більшість людей проводять на роботі значну частину свого життя. Сфера праці може відігравати ключову роль у багатьох аспектах ВІЛ-інфекції, а саме зменшення дискримінації та недопущення відмови людям у праві на працю; збільшення доступу до інформації про ВІЛ, а також до тестування на ВІЛ та лікування; і розширення сфери охоплення соціальним захистом.

МОП продовжує відштовхуватися від свого попереднього досвіду, щоб долучитися до досягнення цілі викорінення дискримінації у зв'язку з ВІЛ та СНІДом. У Політичній декларації щодо припинення епідемії СНІДу визнається важливість заходів на робочих місцях. Вона підкреслює роль роботодавців, профспілок та урядів у захисті працівників від дискримінації у зв'язку з ВІЛ та СНІДом, відповідно до положень Рекомендації МОП щодо ВІЛ та СНІДу та сфери праці, 2010 року, №200.

Розширення тестування на ВІЛ продовжує бути в числі основних завдань на майбутнє, проте використання підприємства, як стратегічної вхідної точки, довело свою ефективність. Ініціатива МОП з ДКТ для працівників (VCT@WORK) показує дуже гарні результати. У період з липня 2013 до грудня 2015 року нам вдалося охопити близько п'яти мільйонів працівників, протестувати три мільйони та направити понад 85 тисяч на лікування. Ця ініціатива показує що можна зробити і ми сподіваємося, що цей досвід буде врахований та поширений на робочих місцях в усьому світі.

Фактибеззаперечновказують на важливийвзаємозв'язокміж ВІЛ та гендерною подолання шкідливихтрадиційних норм та практик, а такожнерівності.

Коли жінки та дівчата є економічно спроможними, вони мають засоби для захисту від інфікування ВІЛ та доступ до відповідних послуг. МОП показала ці переваги під час впровадження програми вздовж транспортних коридорів у 6 країнах Африки.

Посібник МОП «Сприяння різноманіттю та інклюзивності шляхом адаптації на робочих місцях» надає роботодавцям практичні ідеї щодо того, як забезпечити раціональну адаптацію, в тому числі працівникам, які живуть з ВІЛ.

Зі СНІДом не покінчено. Але оскільки фінішна пряма в полі зору, нам потрібно не збавляти темп і посилювати роль сфери праці як стратегічного етапу у підході до ВІЛ інфекції на основі життєвого циклу.



До списку новинВпередНазад