НОРМАТИВ™ PRO пользователь:М?нрег?онбуд New edition sn:12345671 31.10.2009

ДЕРЖАВНІ БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ УКРАЇНИ

 

Будівельна техніка, оснастка, інвентар та інструмент

 

Технічне обслуговування та ремонт кранів самохідних стрілових

 

ДБН В.2.8-6-96

Вводяться вперше

 

РОЗРОБЛЕНІ ВНЕСЕНI

Науково-виробничою фірмою "Надійність" (м. Львів)

Управлінням будівельної індустрії, механізації та виробничої кооперації в будівництві Держкоммістобудування України

ПІДГОТОВЛЕНІ ДО ЗАТВЕРДЖЕННЯ

Головним управлінням науково-технічного забезпечення в будівництві Держкоммістобудування України

ЗАТВЕРДЖЕНІ

Наказом Держкоммістобудування України від 3 квітня 1996 року № 49 та введені в дію з 1 вересня 1996 року

 

ЗМІСТ

1    Загальні положення

2    Система ТО та ремонтів

3    Крани-представники

4    Класифікація періодів експлуатації

5    Структура видів ТО і ремонтів

6    Перелік робіт ТО та ремонтів   

7    Норми трудозатрат видів обслуговування і ремонтів   

8    Склад бригад, шо виконануготь ТО, планові і непланові ремонти

9    Оцінка технічного стану кранів в період близький або який перевищуює строки амортизації

10 Вивід кранів з експлуатації

ДОДАТОК 1    Класифікація кранів, структура видів ТО та ремонтів

ДОДАТОК 2    Перелік робіт ТО і ремонтів

ДОДАТОК З    Обсяг і методика діагностування

 

Ці норми встановлюють основи організації технічних обслуговувань (ТО) і ремонтів стріловії самохідних кранів*, обсяг і перелік робіт, періодичність їх проведення, трудозатрат, коригуванн кількісних показників за видами — технічних обслуговувань та ремонтів в залежності від типорозміру конструкції, умов і періоду експлуатації кранів.

Нормативний документ розроблений на основі досліджень фактично досягнутих показників надій ності цього типу кранів в реальних умовах експлуатації, їм слід користуватись з урахуванням положен таких документів:

а)  ДБН В.2.8-3-1995 "Технічна експлуатація будівельних машин";

б)  експлуатаційно-ремонтна документація заводів-виготовлювачів кранів;

в)  вимог до технічного стану кранів і безпечної експлуатації, шо встановлені "Правилами будови і безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів" Держнаглядохоронпраці України.

Вимоги цих норм обов'язкові для всіх власників кранів незалежно від форм власності та відомче належності, якщо вони не суперечать експлуатаційній чи ремонтній документації заводу-виробника.

 

1   ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1В процесі експлуатації цього типу кранів на старіння (зношення) деталей, збірних одиниць і кран в цілому діють багато факторів як при роботі кранової установки, так і при транспортуванні крана.

1.2 Враховуючи, що в окремих випадках наслідками пошкоджень і відказів кранів є загроза безпечній експлуатації, система технічного обслуговування та ремонту кранів здійснюється шляхом розроблення планів, підготовлення та проведення відповідних видів технічного обслуговування та ремонту для конкретних умов експлуатації кранів.

1.3 Структура системи містить два види основних впливів: технічне обслуговування (ТО) і поточні ремонти (ПР) кранів.

1.4  Технічні обслуговування призначені для забезпечення безпечності, підтримання і збереження працездатності кранів в процесі експлуатації.

1.4.1 Операції ТО проводяться з попереднім контролем. Основним методом виконання контрольних робіт є діагностика, яка призначена для визначення технічного стану крана, його складальних одиниць деталей без розбирання.

1.4.2 Діагностика є одним із основних технологічних елементів ТО при визначенні справжньої потреби в проведенні ТО і при необхідності коригування відповідних обсягів робіт ТО. Крім того, діагностика визначає потребу виконання ремонту і його обсяг.

1.5  Поточні ремонти кранів проводяться з метою відновлення їх працездатності шляхом проведення

відповідного обсягу робіт. Перелік робіт наведений в габл, Д.2.6.

1.6   Після  відпрацювання ресурсу крана (строку амортизації) спеціалізованою організацією  про-водиться перевірка технічного стану крана із встановленням можливості його подальшої експлуатації Якщо технічний стан дозволяє експлуатацію крана, то спеціалізована організація,  при необхідності, повинна видати рекомендації для коригування структури, номенклатури, обсягів робіт ТО і ремонтів.

 

*    Далі в тексті "крани".

1.7       Перевірку технічного стану кранів, що експлуатуються поза строком амортизації, спеціалізована організація повинна виконувати при наявності дозволу-ліцензії Територіального управління Держнагля- дохоронпраці.

1.8       Відповідальність за безпечну експлуатацію кранів поза строком амортизації без виконання робіт згідно з п.1.6 несуть власники кранів.

1.9       Заводи-виготовлювачі і Головна організація по конструюванню кранів розсиланням інформа ційних листів  своєчасно інформують  власників  кранів  про  необхідність та  методи усунення  ними виявлених дефектів конструювання та виготовлення,  а також типових порушень умов експлуатації, наслідками яких є поломки, аварії тощо.

2   СИСТЕМА ТО ТА РЕМОНТІВ

2.1         Для підтримання кранів в технічно справному стані в експлуатації використовується система планово-попереджувального технічного обслуговування та ремонту (система ППР). яка являє собою комплекс  організаційно-технічних  заходів,   що   мають  попереджувальний  характер   і   направлені   па відновлення   номінальних  значень  параметрів  технічного   стану,   зменшення   зношення,   витрат  на експлуатацію та забезпечення безпечної експлуатації.

2.2         Для планування раціональної системи ППР кранів і потужності служб технічної експлуатації власників кранів облік напрацювання ведеться в мотогодинах. При відсутності лічильників мотогодин на кранах напрацювання визначається за даними обліку нарядного часу, скоригованного коефіцієнтом Км. Значення коефіцієнтів наведені в табл. Д. 1.4.

2.3         Раціональна система ППР - це структура періодичності видів ТО і ремонтів, перелік робіт, трудомісткість, які максимально наближені до фактично досягнутих показників надійності деталей, складальних одиниць та крана в цілому.

3   КРАНИ-ПРЕДСТАВНИКИ

3.1 Крани-представники визначені в залежності від конструкції крана (автомобільні, на спецшасі, пневмоколісні, гусеничні), роду приводу (механічні, дизельелектричні, гідравлічні) для восьми типорозмірів за вантажопідйомністю, т (4: 6.3; 10; 16; 25; 40; 63; 100) з врахуванням їх найбільшого поширення в даний час і перспективи подальшого випуску. Крани-представники наведені в табл. Д.1.1.

4   КЛАСИФІКАЦІЯ ПЕРІОДІВ ЕКСПЛУАТАЦІЇ

Експлуатація кранів підрозділяється на 3 періоди в залежності від величини напрацювання:

I       — період припрацювання,

II           — строк амортизації,

III  — за строком амортизації.

Періоди експлуатації за типорозмірами кранів наведені в табл. Д.1.2.

5  СТРУКТУРА ВИДІВ ТО І РЕМОНТІВ

5.1 Схема системи ППР для кранів всіх типорозмірів подана на рисунку 5.1. Структура видів ТО та ремонтів, їх періодичність наведені в табл. Д. 1.3, Д. 1.5.

---------------

| Система ППР |

-------|-------

|

_________________|________________

| |

--------------------------- ----------

| Технiчне обслуговування | | Ремонт |

------------|-------------- ----|-----

| |

_____________|_____________ ___|____

| | | | | | |

--------------------------------- ------ ------

| ЩО ||ТО-1 ||ТО-2 ||ТО-З || СО | | ПР | | НР |

--------------------------------- ------ ------

Рисунок 5.1

5.2  В залежності від періодичності, трудомісткості та обсягу робіт для даних кранів встановлені такі види технічного обслуговування:

а)  щозмінне технічне обслуговування (ЩО);

б)періодичні технічні обслуговування (ТО-1, ТО-2, ТО-3);

в)  сезонне технічне обслуговування (СО).

5.3   Щозмінне обслуговування виконується перед початком,  на протязі або  після робочої зміни машиністом крана і повинно забезпечити працездатність крана на протязі всієї робочої зміни. Перелік робіт наведено в табл. Д.2.1.

5.4Технічне обслуговування ТО-1 виконується, як правило, в кінці робочого тижня (при необхідності - на початку тижня) машиністом крана І повинно забезпечити працездатність крана на протязі тижня. ТО-1 включає роботи, які повинні виконуватись не рідше одного разу на тиждень. Перелік робіт наведено

в табл. Д.2.2.

5.5      Технічне обслуговування ТО-2 і ТО-3 виконується згідно з планом спеціалізованою бригадою при участі або без участі машиніста крана після відповідного напрацювання. Обслуговування виконується з метою зменшення швидкості зношення деталей І складальних одиниць, усунення виявлених пошкоджень, відказів. Перелік робіт наведено в табл. Д.2.3, Д.2.4.

5.6      Сезонне технічне обслуговування виконується два рази на рік при підготовці крана до використан ня в період наступного сезону (весняно-літнього або осінньо-зимового).

До складу робіт обслуговування входять роботи у відповідності з наступаючим періодом експлуатації. Сезонне технічне обслуговування поєднується з проведенням чергового періодичного технічного обслуговування. Перелік робіт наведено в табл. Д.2.5.

5.7Планові ремонти номерні: ПР-1; ПР-2; ПР-3; ПР-4; ПР-5 і плануються через однакові величини напрацювань. Обсяг виконуваних робіт формується технічним станом, визначеним попереднім ТО, а також результатами діагностування в процесі ремонту.

5.8       Періодичність ТО і поточних ремонтів коригується з врахуванням видів робіт, періоду і умов експлуатації. Коефіцієнти коригування наведено в табл. Д.1.7.

5.9       Під час експлуатації кранів з період між плановими ТО і ремонтами можливі відкази і передчасні пошкодження, які усуваються ремонтними службами власника крана за рахунок непередбачених витрат.

Кількість таких відказів може бути спрогнозована, користуючись залежністю:

де    ti   — значення інтервалу між відказами, мотогодини;

n    - кількість відказів. В таблиці Д.1.6 наведені опосередковані дані напрацювання на відказ.

5.10Ремонти і ТО кранів, які знаходяться в експлуатації в організаціях (підприємствах), де не створені відповідні умови, повинні виконуватись спеціалізованою організацією.

6   ПЕРЕЛІК РОБІТ ТО ТА РЕМОНТІВ

6.1   Відповідно до спеціалізації роботи розподіляються за конструктивними частинами крана на: метало конструкціях, механізмах, гідрообладнанню, електрообладнанню, приладах безпеки і шасі.

6.2  Перелік робіт ТО і ремонтів наведено в додатку 2. Цей перелік може бути скоригований власником крана в залежності від результатів діагностування.

7   НОРМИ ТРУДОЗАТРАТ ВИДІВ ОБСЛУГОВУВАННЯ І РЕМОНТІВ

Згідно розробленої структури ТО і ремонтів кранів визначені переліки відповідних робіт. Нормативні значення трудомісткості цих робіт залежать від типорозмірів і наведені в таблиці Д.1.8.

8   СКЛАД БРИГАД, ЩО ВИКОНУЮТЬ ТО, ПЛАНОВІ І НЕПЛАНОВІ РЕМОНТИ

5.1      ТО і ремонти кранів виконуються спеціалізованими бригадами (бригади ТО, ПР, HP, відновлення складальних одиниць в майстернях).

5.2      3 метою зручності керування, бригади, які виконують однорідні технологічні роботи ТО і ремонтів, можуть об'єднуватися:

а)  технічне обслуговування об'єднує бригади ТО і діагностування;

б)  планові поточні ремонти об'єднує бригади в залежності від видів робіт;

в)  непланові ремонти виконуються бригадами, в склад яких включаються спеціалісти зі служб технічного обслуговування і планових поточних ремонтів. Кількість людей і їх спеціалізація залежить від складності і характеру відказу;

г)  ремонтні дільниці об'єднують бригади, зайняті відновленням оборотних фондів складальних одиниць і деталей.

8.3      Питома трудомісткість всіх видів обслуговування і ремонтів за типорозмірами кранів наведені в табл. Д.1.9.

8.4  В табл. Д. 1.10 наведені питома вага трудозатрат ТО, планових і непланових ремонтів у відповідності з видами робіт і типорозмірами кранів.

9   ОЦІНКА ТЕХНІЧНОГО СТАНУ КРАНІВ В ПЕРІОД, БЛИЗЬКИЙ АБО ЯКИЙ ПЕРЕВИЩУЮЧЄ СТРОКИ АМОРТИЗАЦІЇ

9.1        За межею строку амортизації кранів знаходиться відносно велика доля залишкового ресурсу (табл. Д.1.2), але в цей період експлуатація кранів супроводжується відказом окремих деталей та складальних одиниць з ознаками граничного стану.

9.2        Оцінка технічного стану крана в цей період з елементами прогнозу проводиться спеціалізованою організацією згідно з нормативно-методичними документами, рекомендованими І узгодженими Держнаг- лядохоронпраці України:

а)  "Правила будови та безпечної експлуатації вантажопідіймальних кранів";

б)"Крани вантажопідіймальні. Експертне обстеження. Оцінка технічного стану". РД 001.00.95.

10 ВИВІД КРАНІВ З ЕКСПЛУАТАЦІЇ

10.1       Вивід крана з експлуатації проводиться при наявності пошкоджень і відказів, шо є неремонтно- придатними або економічно недоцільними, або пов'янані з загрозою порушення безпеки.

10.2       Рішення про вивід з експлуатації кранів через моральне старіння або економічну недоцільність ремонту приймає власник крана.

10.3       Рішення про вивід крана з експлуатації достроково через загрозу порушення безпечної експлуа тації приймає Держнаглядохоронпраці, Головна організація і спеціалізовані організації.

 Додаток 1

КЛАСИФІКАЦІЯ КРАНІВ, СТРУКТУРА ВИДІВ ТО ТА РЕМОНТІВ

Класифікація кранів-представників за типорозміром, родом приводу і видом конструкції

Таблиця Д.1.1

Періоди експлуатації крана в залежності від типу і вантажопідіймальності

Таблиця Д.1.2

Структура видів ТО та ремонтів і їх періодичність

Таблиця Д.1.3

Значення коефіцієнтів внутрізмінного використання кранів в залежності від вантажопідіймальності (Км)