ПОГОДЖЕНО

Держнаглядохоронпраці України лист від 26.07. 04 № 07-01-05/4718

ЗАТВЕРДЖЕНО

ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» Наказ від 30 07. 04 № 180

ПОГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці лист від 19.07.04. №420

ПОГОДЖЕНО

НАК «Нафтогаз України» лист від 27.07. 04 № 15/3-361

ПІ 1.1. 23-322-2004

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ

ПІД ЧАС ПЕРЕВЕЗЕННЯ ЛЮДЕЙ АВТОТРАНСПОРТОМ

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ З ОХОРОНИ ПРАЦІ

при перевезенні людей автотранспортом

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Ця Примірна інструкція поширюється на працівників, що зайняті перевезенням людей автотранспортом на підприємствах газопостачання та газифікації.

1.2. Перевозити працівників підрозділів та служб підприємства у транспортному засобі дозволено в кількості, що передбачена технічною характеристикою транспортного засобу (відповідно кількості обладнаних для сидіння місць).

1.3. Перевезення працівників підприємства слід проводити автотранспортними засобами, які спеціально призначені та пристосовані для цього. Як правило, перевезення працівників проводиться до місця роботи та повернення на місце розташування підрозділу чи служби.

1.4. Спеціалізовані автомобілі мають бути обладнані для перевезення членів бригади з урахуванням вимог безпеки. В кузові-фургоні сидіння для перевезення слід закріпити до підлоги кузова і обладнані жорсткими спинками. Число сидінь залежить від кількості членів бригади. Не дозволяється брати пасажирів більше ніж обладнано місць для сидіння.

1.5. Все обладнання для проведення робіт, яке стаціонарно розміщено в кузові-фургоні, слід надійно закріпити, щоб виключити можливість його самовільного пересування під час руху автомобіля.

1.6. Під час перевезення працівників підприємства водію не дозволяється завантажувати кузов-фургон сторонніми вантажами, балонами з стиснутим газом, легкозаймистими рідинами (навіть за умов їх надійного кріплення).

1.7. Під час виконання виробничих завдань водію не дозволяється ухилятися від маршруту руху та використовувати автомобіль в особистих цілях. Не дозволяється перевозити осіб, що не працюють на підприємстві.

1.8. В кузові-фургоні, обладнаному для перевезення працівників, має бути:

- рівна підлога без отворів і щілин;

- справна система зв'язку (сигналізація) членів бригади з водієм;

- вогнегасник, встановлений на видному місці;

- двері кузова-фургона мають надійно закриватися з виключенням можливості їх самостійного відкривання під час руху автомобіля.

1.9. Перевезення працівників у пристосованому для цього вантажному автомобілі дозволяється водіям, які пройшли медичне обстеження та не мають медичних протипоказань, пройшли вступний та первинний інструктажі з питань охорони праці. Повторна перевірка знань з питань охорони праці проводиться 1 раз на рік, повторні інструктажі на робочому місці - 1 раз на З місяці.

1.10. Працівники під час руху на транспортному засобі, обладнаному ременями безпеки, повинні бути пристебнуті.

1.11. Працівникам (пасажирам) не дозволяється:

- порушувати вимоги водія;

- відвертати увагу водія від керування транспортним засобом чи заважати водію;

- відкривати двері транспортного засобу не впевнившись що він зупинився в безпечному місці;

- вистрибувати з кабіни чи кузова.

1.12. Транспортні засоби для перевезення пасажирів слід, відповідно до правил їх використання, обладнати аварійними виходами. Ці виходи повинні утримуватись у працездатному стані та з вільним доступом.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ ВИКОНАННЯ РОБОТИ

2.1. Посадку і висадку пасажирів водій здійснює після повної зупинки транспортного засобу з тротуару чи обочини, якщо це неможливо - з боку проїжджої частини з додержанням правил безпеки і не створюючи перешкод іншим учасникам руху.

2.2. Перед початком руху водій повинен попередити працівників (пасажирів) про порядок посадки та висадки, про недозволеність вставати з місць сидіння під час руху автомобіля.

2.3. Починати рух дозволено за умови, що виконуються всі заходи безпечного перевезення.

2.4. Водію не дозволяється починати рух до повного закриття дверей і відкривати їх до зупинки транспортного засобу.

2.5. Перевезення працівників на вантажному автомобілі дозволяється якщо автомобіль обладнаний сидіннями, що закріплені на відстані не менше 0,3 м від верхнього краю борту і 0,3 - 0,5 м від підлоги, з міцними спинками.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ

3.1. Перед виїздом на лінію автомобіль має пройти технічний огляд, водій повинен пройти медичний огляд з підписом лікаря у подорожньому листі.

3.2. У всіх випадках швидкість автомобіля, в кузові-фургон і якого знаходяться працівники, не має перевищувати 60 км/год.

3.3. Вимушену зупинку автомобіля слід виконувати на горизонтальних місцях дороги з обов'язковим застосуванням стояночного гальма.

3.5. Під час руху водій повинен дотримуватися заходів безпеки, уникати різкого гальмування, небезпечних (крутих) поворотів автомобіля.

3.6. Під час перевезення працівників в кузові-фургоні призначається старший (призначення проводиться керівником робіт), який несе відповідальність за виконання вимог безпеки членами бригади під час руху

автомобіля. Старший в кузові-фургоні має право заборонити посадку членів бригади в кузов, якщо водій автомобіля знаходиться в хворобливому, нетверезому стані або в стані наркотичного сп'яніння, про що повинен негайно повідомити керівника робіт.

3.7. Під час руху автомобіля водій повинен бути уважним до сигналів з кузова-фургона.

3.8. Всі інші вимоги до водія з безпеки руху викладені в інструкції з охорони праці водіїв всіх типів автомобілів.

3.9. Працівникам під час використання автотранспорту не дозволяється відкривати двері до повної зупинки автомобіля, палити, смітити, перевозити пожеже - та вибухонебезпечні речовини.

3.10. В дощ, снігопад, ожеледицю пасажири повинні бути обережні при вході та виході з автомобіля, водій повинен своєчасно зчищати сміття, сніг, кригу з підніжки автомобіля, східців.

3.12. Пасажирам вантажного автомобіля не дозволяється сидіти на бортах та стояти в кузові під час руху.

4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

4.1. Після прибуття на місце призначення водій повинен зупинити автомобіль згідно вимог п. 3.4. цієї інструкції, відкрити двері кузова-фургона, встановити східці, надати допомогу членам бригади при виході з кузова-фургона.

4.2. Перевірити надійність кріплення сидінь, обладнання.

5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

5.1. Уразі вимушеної зупинки автомобіля на обочині чи на краю проїзної частини, або ДТП водій повинен включити аварійну світлову сигналізацію, одягнути сигнальний жилет, встановити знак аварійної зупинки на відстані не ближче 20 м до транспортного засобу в населених пунктах і 40 м за межами міста, висадити пасажирів дотримуючись правил безпеки.

5.2. У разі ДТП водій повинен діяти згідно правил дорожнього руху, пасажири повинні надати за необхідністю допомогу потерпілим, повідомити про пригоду в ДАІ за телефоном 02.

5.3. Уразі пожежі водій повинен евакуювати пасажирів, почати гасіння пожежі разом з пасажирами первинними засобами пожежегасіння, дотримуючись правил безпеки.

5.4. Якщо під час перевезення виникають умови, небезпечні для життя чи здоров'я водія чи пасажирів, водій повинен зупинитись, припинити дію небезпечного фактору, за необхідністю евакуювати пасажирів.

5.5. У разі нещасного випадку звільнити потерпілого від дії травмуючого фактору, дотримуючись правил безпеки, надати йому першу долікарняну медичну допомогу, викликати швидку медичну допомогу за телефоном 03, повідомити про нещасний випадок керівника робіт.