ПОГОДЖЕНО

Держнаглядохоронпраці України

лист №07-01-05/1245

від"03"березня 2004 р.

ЗАТВЕРДЖЕНО

ДК "Газ України" НАК "Нафтогаз України"

Наказ №180 від 30.07.2004 р

ПОГОДЖЕНО

Національний науково-дослідний інститут охорони праці

лист №74 від 13 лютого 2004 р.

ПОГОДЖЕНО

НАК "Нафтогаз України" лист №15/1-92 від "01" березня 2004 р.

ПІ 1.1.23-235-2004

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ 3 ОХОРОНИ ПРАЦІ

для водія автомобіля (легкового, автобуса)

Київ 2004

ДК "Газ України" НАК "Нафтогаз України"

ПРИМІРНА ІНСТРУКЦІЯ 3 ОХОРОНИ ПРАЦІ

для водія автомобіля (легкового, автобуса)

Київ 2004

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ.

1.1. Ця Примірна інструкція поширюється на працівників, які працюють за професією водія автомобіля (легкового, автобуса), на підприємствах газопостачання та газифікації (або ДК "Газ України").

1.2. До роботи водієм допускаються особи у віці не молодше 18 років, що пройшли медичний огляд та не мають медичних протипоказань, пройшли спеціальне навчання в навчальних закладах та мають категорію "В" чи "О" і стаж роботи за фахом не менше 3 років. Надалі водій повинен проходити періодичні медичні огляди, один раз на два роки у встановленому на підприємстві порядку.

1.3 До самостійної роботи допускаються водії після отримання вступного та первинного інструктажів, стажування безпосередньо на робочому місці протягом 2-15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру робіт) під керівництвом досвідченого кваліфікованого водія. Допуск до самостійної роботи здійснюється за наказом керівника підприємства при позитивних результатах стажування, перевірки вміння та навичок безпечного виконання робіт.

Перевірка знань з питань охорони праці проводиться 1 раз на рік. Повторний інструктаж проводиться 1 раз на 3 місяці.

1.4. Водій працює на закріпленому наказом по підприємству за ним автомобілі і виконує роботу по міжміським і міським перевезенням пасажирів і вантажів.

1.5. Водій зобов'язаний виконувати вимоги даної інструкції, Правила внутрішнього трудового розпорядку, дотримуватися Правил дорожнього руху України, трудової і технологічної дисципліни.

Не дозволяється з'являтися на робочому місці в стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп'яніння, вживати спиртні напої на роботі,

палити в не відведених для цього місцях.

До початку роботи водій повинен засвідчити своє прибуття на роботу, а після закінчення робочого дня вибуття з роботи у порядку встановленому на підприємстві.

У випадку не прибуття змінника необхідно повідомити про це своєму керівнику.

1.6. Водій повинен виконувати тільки ту роботу, яка йому доручена, якій він навчений і по який проінструктований. При одержанні завдання на виконання нової роботи водію необхідно отримати у безпосереднього керівника робіт первинний інструктаж з охорони праці.

1.7. Під час роботи на водія можуть впливати такі небезпечні і шкідливі фактори виробничого середовища:

підвищені нервове і фізичне навантаження;

монотонність роботи;

- підвищена чи знижена температура повітря;

метрологічні умови (дощ, сніг, ожеледиця);

підвищена швидкість руху повітря в теплий період року;

підвищені рівні шуму і вібрації;

наїзди транспортних засобів;

наїзди при запуску двигуна, або самовільному русі транспортних засобів;

термічні фактори (пожежа, вибухи при подачі палива в карбюратор двигуна самопливом, опіки парою, водою з радіатора);

злочинні дії пасажирів і інших осіб;

падіння піднятих на домкраті частин автобуса;

осліплення світлом фар у темну пору доби;

- вихлопні гази двигуна;

- можливість обмороження під час обслуговування ГБУ автомобіля;

- підвищена загазованість робочої зони парами бензину, оксидами вуглецю та азоту.

Зазначені фактори виробничого середовища можуть привести до травмування, отруєння, захворювання.

1.8. Відповідно до загальнодержавних норм водію видається такий спецодяг та інші засоби індивідуального захисту:

при управлінні легковим автомобілем, автобусом: рукавиці комбіновані на 3 місяця; жилет сигнальний - 24 місяця.

під час виконання робіт з технічного обслуговування та ремонту автомобілів додатково:

костюм бавовняний; рукавиці комбіновані.

під час виконання робіт з технічного обслуговування на оглядових канавах, підйомниках і естакадах додатково:

каска будівельника з підшоломником. Колективним договором по підприємству може бути передбачена видача спецодягу і інших 313 понад встановлені норми.

1.9. Водій повинен використовувати за призначенням та дбайливо відноситися до виданого спецодягу та інших засобів індивідуального захисту, а також виконувати правила користування ними.

У випадку пропажі засобів індивідуального захисту у встановлених місцях їхнього збереження чи їхнього псування з причин, що не залежать від працівника, йому видається інший придатний для використання комплект спецодягу.

1.10 Під час роботи водій повинен дотримуватись санітарних норм і правил особистої гігієни. Переодягатися і залишати особисті речі та одяг потрібно в побутових приміщеннях. Не можна мити руки бензином, гасом, емульсією.

Питну воду вживати у спеціально обладнаних місцях. їжу необхідно приймати в спеціально обладнаних приміщеннях (їдальні, буфеті, кімнаті прийому їжі). Не дозволяється забруднювати навколишнє середовище.

1.11. Водій, що порушує вимоги цієї інструкції несе дисциплінарну, адміністративну кримінальну відповідальність згідно чинного законодавства України.

2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

2.1. Під час підготовки автомобіля до виїзду водію слід пройти медичний огляд та одержати дозвіл лікаря, за підписом в подорожньому листі.

Справність автомобіля перед виїздом на лінію підтверджується у подорожньому листі підписом механіка і водія, крім цього необхідно перевірити наявність:

посвідчення на право керування транспортним засобом відповідної категорії і талона, що додається до посвідчення;

реєстраційного документа на транспортний засіб;

дорожнього (маршрутного) листа;

діючого договору обов'язкового страхування цивільної відповідальності власника транспортного засобу;

посвідчення про перевірку знань з питань охорони праці і експлуатації автомобілю з газобалонною установкою для роботи на скрапленому та стисненому газі та відповідні дозвільні документи на переобладнання автомобіля.

Перед виїздом водій повинен перевірити:

справність гальмівної системи, рульового керування, приладів освітлення, сигналізації, роботу склоочисників, установку дзеркал, відсутність підтікання палива, мастил, антифризу, чистоту номерних знаків;

тиск повітря в шинах;

наявність і справність інструмента та інвентарю;

заправлення автомобіля паливом, мастилом, антифризом, рівень електроліту в акумуляторній батареї;

наявність запасного колеса, буксирного троса, домкрата, аптечки першої допомоги, вогнегасника; знака аварійної зупинки; сигнального жилету;

цілісність вітрового і бокового скла, справність склопідйомних механізмів;

відсутність на сидіннях і їхніх спинках провалів, рваних місць;

справність замків на всіх дверях;

наявність упорних колодок (не менш двох штук).

2.2. Перед запуском двигуна необхідно переконатися, що автомобіль встановлений на стояночне гальмо, а важеля перемикання передач поставлено в нейтральне положення.

2.3. Запуск двигуна слід здійснювати за допомогою стартера, використовувати пускову рукоятку дозволяється тільки у виняткових випадках. При запуску двигуна автомобіля пусковою рукояткою необхідно дотримувати таких вимог:

установити упорні колодки по обидва боки коліс;

пускову рукоятку обертати знизу нагору;

не брати рукоятку в обхват;

при ручному регулюванні випередження запалювання встановлювати пізніше запалювання;

не включаючи запалювання, провернути колінчатий вал, переконавшись, що важіль переключення передач знаходиться в нейтральному стані, ввімкнути запалювання;

- не застосовувати будь-які важелі і підсилювачі, що діють на пускову рукоять чи храповик колінчатого вала.

Не дозволяється здійснювати запуск двигуна шляхом буксирування автомобіля та переключення ланцюга живлення стартера. Перед запуском двигуна автомобіля, що підключений до системи підігрівання необхідно вимкнути та від'єднати елементи підігрівання.

2.4. Заправлення автомобіля проводити при непрацюючому двигуні. Під час заправлення автомобіля не дозволяється:

палити і користатися відкритим вогнем;

проводити ремонтні і регулювальні роботи;

допускати перелив і розлив палива;

перебування пасажирів у салоні.

2.5. Перед заправленням системи охолодження двигуна перевірити, чи немає в шлангах з'єднання радіатора течі, а при наявності - усунути її.

2.6. Не дозволяється експлуатація транспортних та інших пересувних засобів з перевищенням вмісту забруднюючих речовин у викидах, а також рівнем шуму утворюваним ним під час роботи.

2.7. Швидкість руху транспортних засобів по території підприємства не має перевищувати 5 км/год.

2.8. Про всі відхилення і порушення, що встановлені під час прийому чи заступлення на зміну необхідно повідомити своєму безпосередньому керівнику і не приступати до роботи до їхнього усунення чи застосування визначених керівником запобіжних заходів.

3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ РОБОТИ.

3.1. Під час роботи на лінії водій зобов'язаний виконувати Правила дорожнього руху і вказівки регулювальників руху. Рухатися необхідно тільки по зазначеному в дорожньому листі маршруту.

3.2. Під час руху автомобіля водію слід вибирати швидкість з урахуванням дорожньої ситуації, інтенсивності і характеру руху, метеорологічних умов.

3.3. Водію не дозволяється:

перевозити в салоні більшу кількість людей, чим обладнано місць для сидіння чи зазначено в паспорті заводу-виготовлювача;

керувати автомобілем з відкритими дверима;

їсти, пити і палити під час руху.

3.4. Під час зупинки (стоянки) автобуса водій, залишаючи транспортний засіб, має вжити заходів проти самовільного його руху: зупинити двигун, встановити важіль перемикання передач (контролера) у нейтральне положення, встановити автомобіль на стояночне гальмо. Якщо автомобіль стоїть навіть на незначному нахилі, слід додатково підставити під колеса упорні колодки.

На спусках і підйомах, де спосіб установки не регламентується дорожніми знаками, транспортні засоби слід ставити під кутом до краю проїзної частини так, щоб не допустити їх самовільний рух.

3.5. Виходячи з автобуса, слід попередньо переконатися в стані поверхні дороги (наявності вибоїн, ожеледиці, людей), а під час виходу на проїзну частину дороги - ще і у відсутності руху, як у попутному, так і зустрічному напрямках.

3.6. Перед подачею автомобіля назад водію слід переконатися, що його ніхто не обганяє і поблизу та позаду немає людей чи будь-яких перешкод.

3.7. У разі перегрівання двигуна пробку радіатора можна відкривати тільки тоді, коли температура води (рідини) нижче 100°С, інакше після відкривання пробки відбудеться викид киплячої води або пари.

Пробку радіатора на гарячому двигуні слід відкривати в рукавицях чи накрити її ганчіркою. Пробку слід відкривати обережно, щоб унеможливити інтенсивний вихід пари в свій бік.

3.8. Для попередження випадків обморожування під час усунення несправностей узимку в дорозі слід працювати тільки в рукавицях. Не дозволяється доторкатися до металевих предметів, деталей та інструменту руками без рукавиць.

3.9. У разі змушеної зупинки автобуса на узбіччі чи на краю проїзної частини дороги для проведення ремонту водію слід ввімкнути аварійну світлову сигналізацію, одягти сигнальний жилет і встановити знак аварійної зупинки чи миготливий червоний ліхтар на відстані не ближче 20 м до транспортного засобу в населених пунктах і 40 м - за їх межами. Автомобіль має бути встановлений на стояночне гальмо, а під колеса слід встановити упорні колодки.

3.10. Під час ремонту автобуса на лінії водій зобов'язаний виконувати вимоги безпеки, що установлені для профілактичного обслуговування і ремонту транспортних засобів на підприємстві.

Не дозволяється під час ремонту на узбіччі знаходитися під автомобілем на проїзній частині дороги. У разі відсутності у водія необхідних пристроїв та інструмента для безпечного виконання конкретного виду робіт, ремонт не дозволяється.

Не дозволяється допускати до ремонту автомобіля на лінії сторонніх осіб.

3.11. Перед підняттям частини автомобіля домкратом слід встановити його на горизонтальну неслизьку площадку за межами проїзної частини дороги, встановити автомобіль на стояночне гальмо, вивести людей із салону, закрити двері, встановити під колеса упорні колодки.

Перед підняттям автомобіля слід вирівняти поверхню землі під місце установки домкрата, покласти під домкрат міцну дерев'яну підставку площею не менш 0,1 м . Не дозволяється встановлювати домкрат на випадкові предмети.

3.12. Буксирування несправних автомобілів слід здійснювати відповідно до Правил дорожнього руху.

3.13. Для перевірки наявності палива в паливних баках варто застосовувати спеціальні лінійки, що виключають іскроутворення від ударів, переносні світильники у вибухобезпечному виконанні та інші пристрої.