(місце видання)

____________________________________________________________

(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ _______________________

(посада роботодавця і

____________________________

найменування підприємства)

_________________ № _________

(число, місяць, рік)

Інструкція

з охорони праці № __________

для водія, що зайнятий перевезенням

людей вантажним автомобілем

1. Загальні положення

1.1. До перевезення людей вантажним автомобілем допускаються найбільш дисципліновані та досвідчені водії.

Перевезення пасажирів вантажним автомобілем дозволяється в кількості, яка передбачена його технічною характеристикою, при цьому пасажири не повинні заважати водієві керувати автомобілем і обмежувати огляд.

1.2. Перевезення людей до 8 чоловік, крім водія, допускається у вантажному автомобілі, що пристосований для цього, і дозволяється водіям, які мають стаж керування транспортним засобом більше трьох років і посвідчення водія транспорту категорії “С”, а в разі перевезення понад зазначену кількість (включаючи пасажирів у кабіні) водій повинен мати посвідчення категорій “С” і “Д”.

1.3. За водієм, що зайнятий перевезенням людей, наказом по підприємству (автогосподарству) закріплюється спеціально призначений для цієї мети автомобіль.

1.4. Усі водії транспортних засобів підлягають обов’язковому періодичному медичному огляду в установлені строки.

1.5. Водій, що приймається на роботу, повинен пройти вступний інструктаж з охорони праці, виробничої санітарії, пожежної безпеки, прийомів та способів надання долікарської допомоги потерпілим, бути ознайомлений під розпис з умовами праці, правами та пільгами за роботу в шкідливих та небезпечних умовах праці, правилами поведінки при виникненні аварій.

До початку роботи безпосередньо на робочому місці з водієм проводиться первинний інструктаж з безпечних прийомів виконання робіт.

Про проведення вступного інструктажу та інструктажу на робочому місці робляться відповідні записи в Журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці і Журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці. При цьому обов’язкові підписи як того, кого інструктували, так і того, хто інструктував.

1.6. Водій, що приймається на роботу, після первинного інструктажу на робочому місці має протягом 2–15 змін (залежно від стажу, досвіду і характеру роботи) пройти стажування під керівництвом досвідчених кваліфікованих водіїв або спеціалістів, які призначаються наказом (розпорядженням) по підприємству.

1.7. Водій, зайнятий перевезенням людей, здійснює доставку робітників до місця роботи і назад, до пунктів харчування, медичних закладів, а також інші перевезення, зв’язані з виробничої діяльністю підприємства.

1.8. На кожний маршрут перевезення робітників до місця роботи складається схема руху із зазначенням небезпечних ділянок шляху.

1.9. Водій повинен працювати на спеціально обладнаному для перевезення людей автомобілі в спеціальному одязі і взутті, передбаченими Типовими галузевими нормами: комбінезон бавовняний, рукавиці комбіновані двопалі. В зимовий період: куртка і брюки бавовняні на утепленій прокладці.

Під час виконання робіт по утриманню і ремонту автомобільних доріг – додатково жилет сигнальний.

1.10. Водій повинен виконувати вимоги діючих “Правил дорожнього руху” і цієї інструкції.

1.11. Водій повинен вживати всіх можливих заходів, щоб запобігти й усунути небезпеку під час руху.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Перед виїздом на лінію водій повинен перевірити технічний стан автомобіля, який гарантує безпеку руху і безперебійну роботу на лінії, звернувши особливу увагу на:

– справний стан гальм, рульового управління, кабіни, шин, приладів освітлення та сигналізації, склоочисників;

– наявність та справність інструменту і інвентарю;

– заправку автомобіля паливом, мастилом і водою;

– рівень гальмової рідини та електроліту;

– тиск повітря у шинах відповідно до норм;

– надійність закріплення бортових запорів та наявність всередині кузова заборонних написів: “У кузові не стояти”, “На бортах не сидіти”;

– наявність поза кабіною в місці, доступному для людей, що знаходяться в кузові автомобіля, легкознімного вогнегасника місткістю не менше .

2.2. Вантажний автомобіль, призначений для систематичного перевезення людей, повинен бути обладнаний підніжками, розташованими безпосередньо під дверима для входу та виходу людей.

2.3. Вантажний автомобіль, призначений для систематичного перевезення людей, має бути обладнаний звуковим або світловим зв’язком між кузовом і кабіною, драбинкою для посадки і висадки пасажирів, освітленням всередині кузова.

2.4. Вантажні автомобілі, обладнані для перевезення людей, щоквартально повинні проходити технічний огляд в територіальних органах Державтоінспекції.

2.5. Перед виїздом на лінію для перевезення людей водій повинен переконатися в тому, що автомобіль чисто вимитий, обладнаний:

– тентом або іншим пристроєм, який захищає людей від атмосферного впливу;

– рівною підлогою без наскрізних отворів та щілин;

– випускною трубою глушника, що виведена за габарити кузова на 30–50 мм з виносом у правий бік;

– закріпленими сидіннями в кузові на відстані не менше 0,3м від верхнього краю борту і 0,3–0,5м – від підлоги.

Сидіння, що розташовані вздовж заднього або бокового борту, повинні мати міцні спинки.

2.6. Якщо під час огляду автомобіля виявлено недоліки, несправності і усунути їх своїми силами неможливо, водій, не приступаючи до роботи, повинен повідомити про це особу, що відповідає за технічний нагляд.

2.7. Перед виїздом з гаража водій повинен одержати від особи, відповідальної за експлуатацію транспортних засобів, інструктаж про порядок руху, особливості маршруту і помітку в подорожньому листі “Придатний для перевезення пасажирів” із зазначенням кількості пасажирів, що водночас допускається до перевезення. В подорожньому листі має бути записано прізвище старшого, який їде в кузові автомобіля.

2.8. Забороняється перевезення людей в кузові вантажних автомобілів, що спеціально для цього не обладнані, а також у буксированому або такому, що буксирує, автомобілі.

2.9. Приступаючи до роботи, водій повинен мати при собі:

– посвідчення на право керування транспортним засобом відповідної категорії та талон, що додається до посвідчення;

– реєстраційний документ на транспортний засіб;

– оформлений подорожній лист;

– схему (маршрут) руху.

2.10. Після зупинки автомобіля біля місця посадки і висадки пасажирів водій повинен загальмувати автомобіль, затягнути стоянкове гальмо, поставивши важіль перемикання коробки передач у нейтральне положення.

2.11. Водієві забороняється:

– управляти автомобілем у хворобливому стані або при втомі, вживати до роботи і в робочий час навіть найслабші алкогольні напої або наркотичні засоби;

– передавати управління автомобілем іншим особам.

2.12. Водій, що відробив одну зміну, до перевезення людей у цей же день не допускається.

2.13. Перед поїздкою водій повинен проінструктувати пасажирів про порядок посадки і висадки та попередити їх про те, що стояти в кузові автомобіля під час руху заборонено.

2.14. Число пасажирів у кузові не повинно перевищувати для вантажних автомобілів числа місць, наведених у таблиці:

Таблиця

Вантажопідйомність (т)

Менше 1,5

1,5–2

2,5–3

3,5–4,5

5–7

Більше 7

Кількість пасажирів

(число місць

для сидіння) чол.

9

16

20

24

30

36

2.15. Швидкість руху при перевезенні пасажирів не повинна перевищувати .

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи

3.1. Водій повинен починати рух, тільки переконавшись, що це буде безпечно для пішоходів і пасажирів, після одержання сигналу від старшого, який сидить у кузові, після подачі попереджувального сигналу, не створюючи перешкод руху іншого транспорту.

3.2. Рух автомобіля з пневматичним приводом гальм дозволяється при наявності тиску в системі гальм не менше 5 кг/см2.

3.3. Забороняється перевозити людей у кабіні поруч з водієм в кількості понад передбачену технічною характеристикою кількість місць.

3.4. Не можна допускати посадку і висадку на ходу, їзду на підніжках, бамперах, крилах, бортах та ін.

3.5. При появі під час руху різкого запаху бензину, дизельного палива і відпрацьованих газів водій повинен негайно зупинити машину, виявити причину їх появи, усунути несправність.

3.6. При наближенні до ділянок дороги з підвищеною небезпекою руху водій повинен знизити швидкість до меж, які гарантують безпеку руху, а в разі потреби, зупинити автомобіль у безпечному місці.

3.7. Рух по переїзду та зупинка перед ним в разі відсутності покажчика числа рядів або ліній розмітки допускається тільки в один ряд.

3.8. Забороняється обганяти транспорт як перед переїздом, так і на самому переїзді.

3.9. Забороняється в’їжджати на переїзд при закритому шлагбаумі, коли горять червоні вогні (незалежно від положення шлагбаума), при цьому водій повинен зупинитись не менше, ніж за від шлагбаума (світлофора), а при його відсутності – не ближче від найближчої рейки.

3.10. При відкритому шлагбаумі або невключеному червоному світлі світлофора в’їжджати на переїзд можна, тільки переконавшись у відсутності поїздів (локомотивів, дрезин), що наближаються.

3.11. Якщо на переїзді немає шлагбаума і світлової сигналізації, водій, перш, ніж виїхати на нього, повинен зупинитися, вийти з машини і переконатися в тому, що до переїзду не наближається поїзд (локомотив, дрезина).

3.12. Водієві забороняється:

– переїжджати залізничні колії у невстановлених місцях; в’їжджати на переїзд, якщо за ним утворився затор, який змусить зупинитися на переїзді;

– переключати передачі і виключати зчеплення на переїзді;

– самовільно відкривати шлагбаум або об’їжджати його.

3.13. При вимушеній зупинці на переїзді водій автомобіля повинен:

– висадити і відвести пасажирів убік від залізничної колії;

– при можливості послати двох чоловіків уздовж колії в обидва боки від переїзду на (якщо одного, то в бік гіршої видимості), пояснивши їм, як подавати сигнали зупинки поїздам, які наближаються: вдень – круговим рухом руки з клаптем яскравої тканини (речі) перед собою, вночі – засвіченим ліхтарем або факелом;

– залишатися біля транспортного засобу і вживати заходів до якнайшвидшого звільнення переїзду, уважно стежачи, чи не наближається поїзд (локомотив, дрезина);

– з моменту зупинки подавати звукові сигнали загальної тривоги (один довгий, три коротких), а якщо з’явиться поїзд, бігти йому назустріч збоку від рейкової колії, подаючи сигнал зупинки.

3.14. Наближаючись до повороту дороги в гірській або пересіченій місцевості, водій повинен зайняти крайнє праве положення і подати звуковий сигнал.

3.15. На дорогах у гірській та пересіченій місцевості забороняється:

– рух на крутих спусках з виключеним зчепленням або передачею;

– стоянка в місцях, з яких дорогу не видно на у кожному напрямку.

3.16. Забороняється переключати передачі на підйомі по слизькій дорозі з незабезпеченим коефіцієнтом зчеплення колеса з дорогою, особливо в зимовий час. При цьому водій повинен вибрати таку передачу, яка забезпечить подолання всієї ділянки шляху без перемикань.

3.17. При русі по пильних дорогах необхідно збільшити дистанцію між автомобілями. Автомобіль, який іде ззаду, має бути поза межею пилу автомобіля, що йде попереду.

3.18. Рух автомобіля по кризі рік, водоймищ дозволяється тільки по спеціально обладнаних з’їздах та дорогах, обставлених віхами, які мають покажчики та дорожні знаки. При русі автомобіля по кризі доцільно висадити людей з автомобіля і переправити пішки на відстані один від одного і не менш як від автомобіля. Дверцята кабіни водія повинні бути відчинені і зафіксовані.

3.19. В темну пору доби та в умовах недостатньої видимості, незалежно від ступеня освітлення дороги, на вантажному автомобілі для перевезення людей, що рухається, повинні вмикатися фари ближнього (дальнього) світла.

3.20. Дальнє світло слід переключати на ближнє не менш як за до зустрічного транспортного засобу, а також тоді, коли воно може засліпити інших водіїв, зокрема тих, що рухаються в попутному напрямку.

Світло переключають при більшій відстані, якщо водій зустрічного транспортного засобу періодичним переключенням світла фар покаже потребу в цьому.

У разі засліплення водій повинен увімкнути аварійну світлову сигналізацію і, не змінюючи смуги руху, зменшити швидкість або зупинитися.

3.21. Під час вимушеної зупинки і стоянки на неосвітлених ділянках доріг у темну пору доби в умовах недостатньої видимості на вантажному автомобілі для перевезення людей мають бути увімкнені габаритні або стоянкові вогні (в умовах недостатньої видимості дозволяється увімкнути ближнє світло або протитуманні фари та задні протитуманні ліхтарі).

Якщо габаритні вогні несправні, транспортний засіб слід прибрати за межі дороги.

3.22. Протитуманні фари слід використовувати в умовах недостатньої видимості як окремо, так і з ближнім або дальнім світлом фар.

3.23. Забороняється підключати задні протитуманні ліхтарі до сигналів гальмування.

3.24. У всіх випадках, що загрожують безпеці людей або рухові транспортних засобів, водій повинен вжити всіх залежних від нього заходів, щоб не допустити нещасного випадку або дорожньо-транспортної пригоди, та відвести автомобіль за межу проїжджої частини дороги, при необхідності.