(місце видання)

____________________________________________________________

(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ _______________________

(посада роботодавця і

____________________________

найменування підприємства)

_________________ № _________

(число, місяць, рік)

Інструкція

з охорони праці № __________

для скляра

1. Загальні положення

1.1. До виконання скляних робіт допускаються особи не молодше 18 років, які пройшли:

- професійну підготовку;

- медичний огляд і визнані придатними до роботи за даною професією;

- вступний інструктаж з охорони праці;

- навчання (стажування) безпечним методам і прийомам праці і перевірку знань з питань охорони праці і які отримали посвідчення на право самостійної роботи;

- первинний інструктаж на робочому місці.

1.2. Допуск скляра до самостійної роботи оформлюється письмовим розпорядженням по підприємству.

Повторний інструктаж з охорони праці на робочому місці проводиться один раз на три місяці, а періодична перевірка знань з охорони праці – не рідше одного разу на рік.

1.3. Скляр не допускається до роботи в наступних випадках:

- з появою на робочому місці в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння;

- при відсутності спецодягу і спецвзуття та інших засобів індивідуального захисту відповідно до діючих норм і правил охорони праці;

- у випадку хвороби;

- при порушенні правил, норм і інструкцій з охорони праці.

1.4. Скляр є підлеглим майстру чи виконробу дільниці, а в процесі роботи – бригадиру і виконує тільки ту роботу, яка йому доручена.

1.5. Скляр зобов'язаний:

- виконувати всі вказівки по дотриманню правил охорони праці;

- виконувати роботу, по якій проінструктований і до якої він допущений;

- утримувати робоче місце протягом робочого дня в чистоті і порядку, не захаращувати робоче місце і проходи матеріалами;

- використовувати тільки надійні опори для підмащування;

- працювати тільки справним інструментом, пристосуваннями і механізмами і застосовувати їх тільки за призначенням;

- про кожний нещасний випадок, що виник, аварію, пожежу та в інших випадках, що можуть привести до аварії або нещасного випадку, повідомити виконроба ділянки; надати першу медичну допомогу постраждалим і направити їх до медпункту; зберегти до розслідування обстановку на робочому місці і стан устаткування такими, якими вони були в момент події, якщо це не загрожує життю і здоров'ю оточуючих людей, і не приступати до роботи до усунення причин нещасного випадку або аварії;

- дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку, правил безпечного ведення скляних робіт і пожежної безпеки, що діють на підприємстві.

1.6. Скляр повинен бути ознайомлений з небезпечними і шкідливими виробничими факторами, що діють на робочому місці:

- небезпека одержання травм;

- падіння з висоти;

- небезпека ураження електричним струмом.

1.7. Скляру повинні бути видані спецодяг, спецвзуття та інші засоби індивідуального захисту відповідно до Типових норм:

- костюм віскозно-лавсановий – на 12 місяців;

- фартух бавовняний – на 6 місяців;

- рукавиці комбіновані – на 3 місяці;

- напальчники – до зносу.

При роботі на висоті скляр повинен використовувати запобіжний пояс, кріплення якого слід здійснювати за елементи конструкцій у місцях, зазначених виконробом, чи за страхувальний канат.

1.8. Робочі місця повинні бути забезпечені захисними і запобіжними пристроями, інвентарними пристосуваннями (ліси, помости, драбини, містки і т.д.), виготовленими за типовими проектами і установленими відповідно до плану виконання робіт (ПВР).

1.9. За порушення правил охорони праці і цієї інструкції винні особи несуть відповідальність у порядку, встановленому законодавством і правилами внутрішнього розпорядку.

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Перед початком роботи треба надягти спецодяг, застебнути або підв'язати обшлаги рукавів бавовняного костюму, надягти головний убір, приготувати рукавиці на випадок перенесення скла, захисні окуляри, якщо має бути різання скла чи виїмка його з рам, і інші захисні засоби.

2.2. Якщо має бути розкрій скла, яке стояло на морозі, його необхідно занести в тепле приміщення і дати можливість нагрітися. Орієнтиром при цьому є повне просихання запотівання, що спочатку з'явилося, через різку зміну температур.

2.3. Необхідно упорядкувати своє робоче місце, забрати все зайве зі столу розкрою і біля нього, стійко розташувати скло, приготовлене для різання, і шухляди для відходів.

2.4. При роботі на висоті необхідно попередньо перевірити надійність оскляних плетінь, кріплення ходових драбин – містків, уточнити місця кріплення карабінів запобіжного поясу, при необхідності, одержати наряд-допуск на проведення робіт.

2.5. До вставки скла слід попередньо приготувати інструмент, пристосування, штапики, замазку і т.п.

Інструменти, що застосовуються під час виконання скляних робіт, повинні бути надійно закріплені на ручках. Для запобігання від порізів рук леза ножів, що використовуються для нанесення замазки, повинні бути свідомо затуплені.

Необхідно вивірити і виправити фальци так, щоб вони були на одному рівні. Використання різних підкладок для цих цілей (шматочки дерева, гуми та ін.) може призвести до того, що скло лопне.

2.6. Робоче місце скляра і проходи до нього повинні бути досить освітлені. Освітленість повинна бути відповідно не менше 75 лк і 5 лк.

2.7. Місця, над якими ведуться скляні роботи, повинні бути обгороджені, позначені знаками безпеки і забезпечені попереджувальними написами.

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи

3.1. Різні операції зі склом (установка в шухляду, перестановка скла, збір бою і відходів і т.п.) треба виконувати в рукавицях. Для зменшення імовірності порізу рук на гострі грані скла, крім того, можна накласти спеціальні накладки з м'якого матеріалу.

3.2. Шухляди зі склом необхідно ставити вертикально, а не плашмя. Зберігати скло необхідне тільки в шухлядах.

3.3. При укладенні і зніманні шухляд зі склом треба знаходитися з торцевого боку шухляди.

3.4. Виймаючи вітринне скло з тари, стояти потрібно з двох боків від торців шухляди. Скло треба ставити на підкладки, під які потім підводять ремені для перенесення.

3.5. Групові роботи з переміщення шухляд зі склом необхідно виконувати за командою старшого. Важкі стекла великих розмірів повинні переносити декілька робітників попарно на ременях.

3.6. При перенесенні скло треба тримати у вертикальному положенні збоку. Нести скло, тримаючи його перед собою, а також у горизонтальному положенні, забороняється. Лист скла необхідно тримати однією рукою знизу, а іншою – зверху.

3.7. Скло потрібно вирізувати тільки на спеціальних столах. Різати скло, навіть саме дрібне, на риштованні або лісах забороняється. Тим більше небезпечно це робити навісу або на колінах.

При роботі на висоті скло заготовлюють внизу і подають наверх безпосередньо перед моментом заскління. Скляреві забороняється підніматися зі склом у руках по сходах.

3.8. При різанні скла слід дотримуватися наступних правил:

- не різати скло без розсувних шаблонів і безпечної лінійки, яка рухається;

- звертати увагу на положення ріжучої грані алмаза, - гострий кут його повинен бути повернений вперед у напрямку різання скла;

- не доторкатися алмазом до твердих предметів (металу, каменю), не роняти алмаз на підлогу, тому що грань його може змінити напрямок;

- не різати брудне скло, що має нерівності, пухирці, камені від нерозплавленого піску, матовий наліт чи засмагу;

- при різанні скла алмаз тримати вертикально.

3.9. При різанні скла необхідно користуватися напальчниками зі шкіри або гуми. При цьому, а також при очищенні рам від битого скла, треба застосовувати захисні окуляри.

3.10. При різанні скла необхідно застосовувати алмаз або склоріз у залежності від товщини скла. Алмази нумеруються за розміром каменю. Алмази № 1 і 2 (самий м'який алмазний камінь) використовують для різання скла товщиною ; № 3 – товщиною ; № 4 – товщиною ; № 5 – товщиною , дзеркального скла; № 6 (самий великий алмазний камінь) – пресованого скла.

3.11. Якщо зроблений алмазом проріз недостатньо глибокий, треба зробити повний проріз поруч з першим зі зворотного боку чи на тому же місці.

3.12. Ламати скло без прорізання склорізом або алмазом забороняється.

3.13. Найкраще ламати скло об край верстата, а вузькі крайки скла відламувати склорізом, захоплюючи їх прорізами оправи чи спеціальним інструментом.

3.14. При гарному надрізі скло ламають, схопивши за краї руками. При невеликому затупленні алмаза чи різанні сталевим склорізом скло точно по лінії різання треба простукати внизу оправою склоріза чи іншим інструментом поки не з'явиться початкова тріщина, потім ламати скло.

3.15. При роботі з приставних драбин можна стояти на сходинці, що знаходиться на відстані не менше від верхнього кінця драбини.

3.16. Дозволяється застосовувати сходи і драбини, що мають урізні сходинки: поверхні сходинок не повинні бути слизькими, при цьому використання запобіжного пояса обов'язково.

3.17. Забороняється опирати приставні драбини на скло (у вітринах) і горбилькові бруски плетінь.Ставити сходи дозволяються з нахилом не більше 60°.

3.18. Якщо мають проводитися роботи з підвісних колисок, повинен видаватися наряд-допуск на проведення робіт, де повинні бути зазначені вимоги безпеки.

3.19. Вирізане скло повинно мати такі розміри, щоб воно прикривало ширину фальця не менше, ніж на 3/4, але не доходило до стінок фальця на 2 – . Щільно вставлене скло лопне при набряканні дерева від вологи.

3.20. Знімати скло з розкрійного столу слід по одному листу. Допускається знімати відразу кілька листів, якщо вони однакового розміру у всіх вимірах.

3.21. Не намагайтеся підтримувати падаючий лист скла руками.

3.22. Заборонено витирати скло і руки однією і тією ж тканиною чи дрантям.

3.23. При роботі на висоті інструмент треба зберігати в спеціальній сумці і розташовувати його поза сумкою на робочому місці, так щоб він не падав униз.

3.24. Скло, що вставляється, треба рухати до прорізу по настилу разом з підкладками, покладеними на одному рівні з нижнім фальцем.

3.25. Оскління віконних плетінь необхідно робити в горизонтальному положенні, коли стулки зняті з петель.

3.26. При вставці складеного скла впритул треба стежити, щоб частини його були однакової товщини. У протилежному випадку їх краї не співпадуть заподлице і можливі порізи рук при протиранні.

3.27. Скляр при одержанні травми особисто або іншими робітниками зобов'язаний негайно повідомити бригадира.

3.28. Невиконання вимог даної інструкції є порушенням виробничої дисципліни і може привести до нещасного випадку.

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Після закінчення скляних робіт необхідно прибрати робоче місце, а матеріали, що залишилися (скло, інструменти, пристосування і т.д.) здати в місця зберігання або на склад.

4.2. Ролик склоріза або алмаз треба протерти сухою ганчіркою, просушити і покласти в спеціальний футляр з замші або сукна.

4.3. Спецодяг треба очистити і повісити на зберігання.

4.4. Вимити руки з милом, при можливості, прийняти теплий душ.

Застосовувати для миття рук бензин, гас і інші розчинники забороняється.

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. При посиленні вітру (швидкість понад 10 м/с) роботи на висоті повинні бути припинені.

5.2. Припиняються роботи на висоті при зледенінні ліхтаря і покрівлі, з яких ведеться оскління.

5.3. При глибоких порізах необхідно зупинити кровотечу накладенням джгута, викликати по телефону швидку медичну допомогу, негайно повідомити про те, що трапилося, бригадиру.

5.4. Якщо немає спеціального джгута, то він може бути зроблений з підручних засобів (краватки, ременя, мотузки і т.п.). Пам’ятайте, що джгут може знаходитися на тілі людини не більше 1,5 – 2 годин, після чого може наступити омертвіння тканин.

5.5. Для швидкої зупинки кровотечі необхідно придавити пальцями руки судини, що кровоточать, до кісти постраждалого. При відсутності помічників це може зробити сам постраждалий.

5.6. Невеликі порізи обробляють навколо йодом і накладають індивідуальний пакет з аптечки. Однак, якщо рана була забруднена, необхідно обов'язково звернутися до лікаря.

________________________ ________________ _________________

(посада керівника підрозділу (особистий підпис) (прізвище, ініціали)

/організації/ - розробника

УЗГОДЖЕНО:

Керівник (спеціаліст)

служби охорони

праці підприємства ______________ _______________

(особистий підпис) (прізвище, ініціали)

Юрисконсульт ______________ _______________

(особистий підпис) (прізвище, ініціали)

Головний технолог ______________ _______________

(особистий підпис) (прізвище, ініціали)