________________________________________________________________

(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)


ІНСТРУКЦІЯ


З ОХОРОНИ ПРАЦІ № __________


ДЛЯ АКУМУЛЯТОРНИКА


________________

(місце видання)

____________________________________________________________

(повне найменування підприємства із зазначенням підпорядкованості)


ЗАТВЕРДЖЕНО


Наказ _______________________

(посада роботодавця і


_____________________________

найменування підприємства)


_________________ № _________

(число, місяць, рік)


Інструкція

з охорони праці № ______

для акумуляторника


1. Загальні положення


1.1. До роботи з акумуляторами допускаються особи не молодше 18 років, які пройшли спеціальну підготовку, у тому числі на першу групу з електробезпеки.

1.2. Акумуляторники повинні пройти обов'язковий медичний огляд при прийомі на роботу та проходити періодичні медичні огляди не рідше одного разу на 12 місяців. До роботи допускаються особи, які не мають протипоказань за станом здоров'я.

1.3. Усі, хто знову поступають на роботу, повинні пройти вступний інструктаж в службі охорони праці. Результати інструктажу фіксуються в журналі реєстрації вступного інструктажу з охорони праці. Після цього проводиться остаточне оформлення знову працівника і направлення його до місця роботи.

1.4. Кожний знову прийнятий на роботу повинен пройти первинний інструктаж з охорони праці на робочому місці. Всі працівники проходять повторний інструктаж не рідше одного разу на 6 місяців. Результати інструктажу фіксуються в журналі інструктажу на робочому місці.

1.5. При прийомі на роботу і періодично, не рідше одного разу на 12 місяців, акумуляторник повинен пройти перевірку знань з питань безпеки праці за програмою, затвердженою власником.

1.6. Акумуляторники зобов'язані дотримуватися правил внутрішнього трудового розпорядку установи, виконувати режими праці та відпочинку.

1.7. При роботі в акумуляторній можливий вплив на персонал таких небезпечних і шкідливих виробничих факторів:

- ураження електричним струмом;

- термічні фактори (вибухи при зарядці батарей; опіки кислотою, електролітом, розплавленим свинцем);

- наявність у повітрі робочої зони шкідливих речовин (пари кислот, аерозолю, свинцю);

- підвищене фізичне навантаження;

1.8. Адміністрація установи зобов'язана видати акумуляторнику спеціальні засоби електрозахисту, спецодяг та спецвзуття. Згідно з ДНАОП 0.00-3.06-98 «Типові норми безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам автомобільного транспорту» акумуляторнику повинні бути видані:

- костюм бавовняний з кислотостійким просоченням (термін носіння - 12 місяців);

- чоботи гумові (термін носіння - 12 місяців);

- рукавиці гумові (чергові);

- фартух прогумований (черговий);

- окуляри захисні закриті (до зносу).

У процесі роботи акумуляторник повинен дотримуватися правил носіння спеціального одягу, спецвзуття, користування засобами індивідуального захисту.

1.9. Акумуляторники зобов'язані знати і дотримуватися правила пожежо- і вибухобезпеки. Завалення і захаращення приміщень, проходів не допускається.

Паління дозволяється тільки в спеціально позначених і обладнаних приміщеннях для паління поза робочими місцями.

1.10. Про кожний нещасний випадок, пов'язаний з виробництвом, потерпілий або очевидець нещасного випадку зобов'язаний негайно повідомити керівника. Керівник повинен організувати першу долікарську допомогу потерпілому, доставку його в лікувальну установу, повідомити про це роботодавця і службу охорони праці. Для розслідування нещасного випадку необхідно зберегти обстановку на робочому місці і стан обладнання такими, якими вони були під час випадку, якщо це не загрожує життю і здоров'ю оточуючих і не призведе до аварії.

1.11. Акумуляторники повинні володіти прийомами надання першої долікарської допомоги, прийомами транспортування потерпілого, знати місце розташування і вміст аптечки, уміти користуватися засобами, що знаходяться в аптечці.

1.12. Акумуляторники повинні знати і дотримуватися правил особистої гігієни.

1.13. Особи, які допустили порушення інструкції з охорони праці, притягуються до відповідальності згідно з діючим законодавством, позачерговій перевірці знань з охорони праці.


2. Вимоги безпеки перед початком роботи


2.1. Упорядкувати і надіти спецодяг, спецвзуття, комбінезон, гумові чоботи, приготувати гумовий фартух, прогумовані нарукавники, гумові рукавички і захисні окуляри. Волосся прибрати під головний убір.

2.2. Уважно оглянути робоче місце, привести його в порядок, прибрати усі заважаючи роботі предмети. Робочий інструмент, пристосування і допоміжний матеріал розікласти в зручному і безпечному порядку і перевірити їх справність.

2.3. Перевірити і пересвідчитися в справності обладнання зарядних місць, стелажів, укриття шинопроводів і електролітних шлангів, вилки і електрошнура переносної електролампи.

2.4. Перевірити освітленість робочого місця і роботу систем вентиляції, наявність протипожежного інвентарю.

2.5. Перевірити наявність поблизу умивальника мила, вати в упаковці, рушника і засобів для нейтралізації кислоти або лугу при попаданні їх на шкіру і в очі.

2.6. Акумуляторники не повинні приступати до виконання роботи при наступних порушеннях вимог безпеки:

- якщо припливно-витяжна вентиляція не працює;

- при несправностях, вказаних в інструкціях заводів - виготівників по експлуатації засобів захисту, що застосовуються, та обладнання, при яких не допускається їх застосування;

- при недостатній освітленості робочого місця;

- при несправності електропроводки і зарядних установок;

- у разі відсутності розчину питної соди або розчину борної кислоти.

Виявлені порушення вимог безпеки повинні бути усунені до початку робіт, а при неможливості зробити це акумуляторники зобов'язані повідомити про них бригадира або керівника.


3. Вимоги безпеки під час виконання роботи


3.1. Акумуляторні роботи повинні виконуватися в спеціально виділеному приміщенні, куди повинен бути обмежений доступ людей. На дверях повинні бути вивішені знаки безпеки: "Акумуляторна", "Вогненебезпечно", "З вогнем не входити". Припливно-витяжна вентиляція акумуляторного приміщення повинна включатися за півгодини до початку заряду батареї і відключатися після видалення всіх газів не менше, ніж через півтори години після відключення заряду.

3.2. Для переміщення акумуляторних батарей по території та у приміщенні необхідно користуватися спеціальними візками, платформа яких виключає можливість падіння батарей.

3.3. При перенесенні вручну малогабаритних акумуляторних батарей необхідно використовувати пристрої (захвати) і дотримуватися заходів безпеки, щоб уникнути обливання електролітом.

3.4. Переносити бутлі з кислотою, лугом і електролітами слід вдвох. Бутлі повинні бути надійно закріплені на носилках або інших пристроях, закриті притертими пробками і зберігатися в окремому приміщенні, яке провітрюється.

3.5. Під час роботи акумуляторники зобов'язані:

- не допускати замикання клем акумуляторів металевими предметами;

- перевозити батареї на спеціальних возиках з гніздами по розміру батареї, що виключають можливість їх падіння;

- не допускати одночасного дотику до двох клем акумуляторів для запобігання короткому замиканню та іскрінню;

- перевіряти напругу акумуляторних батарей тільки вольтметром;

- приєднувати клеми акумуляторів на зарядку і від'єднувати їх після зарядки при вимкненому устаткуванні зарядного місця;

- з'єднувати акумуляторні батареї освинцьованими клемами, які створюють щільний контакт та виключають іскріння.

3.6. Приєднувати батареї до мережі постійного струму і з'єднувати акумулятори між собою необхідно в гумових рукавичках і гумовому взутті.

3.7. При необхідності виконання роботи на струмоведучих частинах потрібно користуватися інструментом з ізольованими рукоятками.

3.8. Для огляду акумуляторних батарей необхідно користуватися переносними світильниками у вибухобезпечному виконанні напругою не більше 42 В.

3.9. Для безпечного зливу кислоти потрібно встановлювати бутлі в спеціальні шарнірні підставки (качалки) або користуватися спеціальним сифоном,

3.10. Готувати кислотний електроліт необхідно в спеціальних посудинах (керамічних, пластмасових тощо), при цьому спочатку необхідно налити дистильовану воду, а потім в неї - тонким струменем кислоту.

3.11. Залиття кислоти і приготування електроліту потрібно здійснювати в захисних окулярах і гумових рукавичках.

3.12. Відкривати посудину з лугом при приготуванні лугового електроліту слід обережно і без застосування великих зусиль. Для полегшення відкривання флакона, пробка якого залита парафіном, необхідно прогріти горловину флакона ганчіркою, змоченою гарячою водою.

3.13. Великі куски їдкого калію необхідно дробити, накриваючи їх чистою тканиною. Роздроблені куски їдкого калію необхідно опускати в дистильовану воду обережно за допомогою стальних щипців, пінцета або металевої ложки і перемішувати скляною або ебонітовою паличкою до повного розчинення.

3.14. Заливати готовий електроліт в акумуляторні батареї слід через скляну воронку, заздалегідь вивернувши пробки із заливальних отворів і охолодивши електроліт до температури  35±10°С. Вимір рівня електроліту потрібно проводити за допомогою скляної трубки діаметром 3-5 мм.

3.15. Заряджати нові акумуляторні батареї слід тільки після просочення пластин електролітом: для батарей з сухими зарядженими пластинами - через 3 години, а для батарей з незарядженими пластинами - через 4-6 годин.

3.16. Здійснювати контроль за ходом зарядження слід за допомогою контрольних приладів (термометра, навантажувальної вилки, ареометра тощо).

3.17. Проводити паяння акумуляторних батарей в акумуляторному приміщенні необхідно не раніше, ніж через 2 години після закінчення заряджання. Батареї, працюючі в режимі постійного підзарядження, за 2 години до початку паяння потрібно перевести в режим зарядження.

3.18. Плавлення свинцю і заповнення ним форм при відливанні деталей акумуляторів, а також плавлення мастики і ремонт акумуляторних батарей повинно проводитися тільки на робочих місцях, які обладнані місцевою витяжною вентиляцією.

3.19 Акумуляторникам забороняється:

- входити в акумуляторну з відкритим вогнем (запаленим сірником, цигаркою тощо);

- працювати без спецодягу і інших засобів індивідуального захисту;

- зберігати і вживати їжу, воду і палити в акумуляторному приміщенні;

- користуватися електронагрівальними приладами;

- допускати в приміщення сторонніх осіб;

- користуватися для приготування електроліту скляним посудом;

- перемішувати електроліт, вдуваючи повітря через гумовий шланг;

- з'єднувати клеми акумуляторних батарей проводами без затискачів;

- покидати приміщення під час зарядження акумуляторів;

- проводити зарядження акумуляторних батарей при непрацюючій припливно-витяжній вентиляції;

- переносити і переміщувати одному бутлі з кислотою, лугом і електролітами з відкритими пробками.

Зарядження акумуляторних батарей повинно проводитися тільки при відкритих пробках і включеній витяжній вентиляції.

3.20. Не допускається зберігати і заряджати кислотні і лужні акумуляторні батареї в одному приміщенні, а також зберігати бутлі з кислотою і флакони з лугом в акумуляторному приміщенні в кількості, що перевищує добову потребу.

3.21. Перед їжею і палінням необхідно вимити руки з милом і прополоскати рот водою. Не треба допускати попадання оксидів свинцю на шкіру.


4. Вимоги безпеки після закінчення роботи


4.1. По закінченні роботи акумуляторники зобов'язані:

- упорядкувати робоче місце, протерти і прибрати інструмент і пристосування і скласти їх у відведене місце;

- вимкнути після закінчення зарядження акумуляторних батарей зарядний агрегат, очистити батареї і клеми від електроліту, протерти їх досуха, перевірити чистоту отворів в пробках батарей;

- зняти спецодяг, спецвзуття і засоби індивідуального захисту, очистити і прибрати їх в призначене для зберігання місце;

- вимити обличчя і руки теплою водою з милом, прополоскати рот, прийняти душ;

- повідомити про всі помічені під час роботи неполадки бригадиру або керівнику робіт.

4.2. При передачі зміни про всі несправності доповісти безпосередньому керівнику або зміннику і зробити записи в змінний журнал.


5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях


5.1. У разі попадання сірчаної кислоти на шкіру або в очі необхідно змити її струменем води, потім промити 5%-ним розчином питної соди (для шкіри тіла) і 2-3% -ним (для очей) і доповісти про це керівнику робіт.

5.2. При попаданні лугу на шкіру або в очі необхідно змити його струменем води, потім промити 5-10% -ним розчином борної кислоти (для шкіри тіла) і 2%-ним розчином борної кислоти (для очей) і повідомити керівнику.

5.3. Пролиту сірчану кислоту потрібно засипати тирсою, змочити розчином соди або засипати содою і витерти досуха.

5.4. У разі виявлення ознак отруєння аерозолями лугу необхідно вивести потерпілого на свіже повітря, дати йому випити молока як нейтралізуючий розчин, при необхідності, викликати бригаду швидкої допомоги.

5.5. Якщо пролито луг, то його треба засипати піском або тирсою, видалити пісок (ошурки) і залити це місце розчином сильно розбавленої соляної або оцтової кислоти. Потім видалити нейтралізуючий розчин кислоти, вимити підлогу і рукавички водою і протерти їх досуха.

Якщо пролита кислота, то її засипають піском (тирсою засипати неможна!), потім видаляють пісок, що просочився кислотою, і засипають поверхню содою. Соду потім також видаляють і промивають це місце великою кількістю води.

Електроліт, пролитий на стелаж, треба витерти ганчір’ям, змоченим в 10%-ному нейтралізуючому розчині, а пролитий на підлогу - спочатку посипати тирсою, зібрати її, а потім це місце змочити нейтралізуючим розчином і протерти досуха.

Розчини і речовини для нейтралізації проливів кислоти, лугу або електроліту повинні зберігатися на стелажі протягом усього робочого часу і мати чіткі написи.